KALİTE POLİTİKASI

Her seviyede benimsenmiş kalite bilinciyle, sürekli iyileştirmeye odaklanmış bir yönetim anlayışıyla ilerliyoruz. Kalite yönetim sistemi çerçevesinde, ilgili mevzuat şartlarına göre tüm süreçleri düzenli olarak değerlendirmek, iyileştirmeye yönelik çalışmalar yürüterek, kalite kültürünü geliştirmek ve yaygınlaştırmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Bu kapsamda;

  • Bilimsel araştırmaların kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar yürüterek, topluma, endüstriye ve bilim dünyasına katkı sağlamak,
  • Yenilikçi, teknolojik ve etkili öğretim yöntemlerini uygulayarak, akademik alanda kaliteyi ulusal ve uluslararası standartlara uygun hale getirmek,
  • Ortak araştırma ve geliştirme faaliyetlerini teşvik ederek, sanayi-üniversite iş birliği içerisinde projeler yürütmek,
  • Dijital dönüşüm süreçlerini destekleyerek, teknoloji ve alt yapıyı her alanda etkili ve verimli kullanmak,
  • Çalışanların bilgi, beceri ve yetkinlik gelişimine önem vererek, bu amaç doğrultusunda çalışmalar yürütmek,
  • İç ve dış paydaş memnuniyetine odaklanarak, geri bildirim mekanizmaları ile tüm süreçleri düzenli olarak değerlendirmek ve hizmet kalitesinin gelişmesini sağlamak,
  • Çevre dostu ve topluma faydalı projeler geliştirerek, sosyal sorumluluk faaliyetlerini sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun şekilde gerçekleştirmek için çalışıyoruz.

 

ENERJİ YÖNETİMİ POLİTİKASI

KTO Karatay Üniversitesi, ulusal ve uluslararası yasal mevzuat ve düzenlemelere uygun, sürekli iyileştirme ve geliştirmeyi temel alan enerji yönetim sistemi dahilinde, gerekli kaynakları temin edilmesi ile eğitim öğretim ve hizmet faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini hedeflemektedir.

Belirtilen hedefler doğrultusunda;

  • Enerji Yönetim Sisteminin sürekli gelişim stratejisi ile tüm kurumsal yönetim sistemlerine entegre yürütülmesini
  • Enerji performansını etkileyen, enerji bakımından verimli ürün ve hizmetlerin tedarik edilmesini desteklemeyi
  • Hava kirliliği etmenlerinin yaşam kalitesine olumsuz etkilerinin bilincinde olarak karbon ayak izi şeklinde ifade edilen sera gazı dahil olmak üzere hava kirleticilerin kurumsal etkisini en aza indirmeyi
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik farkındalık ve kurum kültürü oluşturmayı
  • Sürdürülebilir enerji verimliliği ve etkinliğinin artırılmasına yönelik enerji performansını sürekli ölçmeyi ve iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmayı
  • İç paydaşlarımız ile birlikte planlanan yatırımlar ve faaliyetlerde çevrenin korumasına destek olmayı ve enerji verimliliğini ön planda tutmayı kabul ve taahhüt ederiz.

 

HİJYEN VE SANİTASYON POLİTİKASI

 KTO Karatay Üniversitesi olarak sunduğumuz tüm hizmetlerin hijyen kurallarına uyularak temiz, düzenli, estetik değerlere uygun ve konfor sağlayıcı bir şekilde üretilmesi ve sürdürülmesi en temel hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bu anlamda;

  • Hizmet sunumunda Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi felsefe ve ilkelerini göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı sürdürmeyi,
  • Toplum sağlının korunmasına yönelik hijyen ve sanitasyon standartlarına uymayı,
  • İnsan sağlığı için güvenli hizmet elde edilmesi için ortam ve kaynakları sağlamayı,
  • Paydaş memnuniyetini her hizmet sürecinde ön planda tutmayı,
  • Paydaşlarımızın sağlık, can güvenliği ve iş güvenliklerini sağlamak adına tüm riskleri en alt seviyelere indirerek; hijyen ve sanitasyon yönetim sistemini sürekli geliştirmeyi, taahhüt ederiz.

 

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

Üniversitemiz, çalışanlarının sağlığını ve güvenliğini sağlamak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği konularına büyük önem vermektedir. İş sağlığı ve güvenliği, işlerimizin temel bir parçasıdır ve herkesin sorumluluğundadır.

Politika ilkelerimiz;

  • Her çalışanın iş sağlığı ve güvenliğine olan katkısını teşvik etmek ve önemsemek,
  • Potansiyel riskleri tespit etmek, analiz etmek ve bu riskleri azaltmak için gerekli adımları atmak,
  • Eğitim ve bilinçlendirme programları düzenleyerek, çalışanları iş sağlığı ve güvenliği konularında sürekli olarak eğitmek,
  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal düzenlemelere ve standartlara uyum sağlamak,
  • Olayları raporlamak, soruşturmak ve benzeri olayların tekrarlanmasını engellemek için gerekli düzeltici önlemleri almak,
  • İş sağlığı ve güvenliği performansını düzenli olarak değerlendirmek ve iyileştirmektir.

 

SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI

KTO Karatay Üniversitesi sahip olduğu öz değerlerinin ve ilkelerinin bir parçası olarak tüm faaliyetlerinde topluma katkı bilinciyle hareket etmeyi yönetim anlayışının temel ve değişmez unsurlarından biri olarak kabul etmektedir. Toplumsal katkı anlayışımızı ve bu konudaki önceliklerimizi toplum ve çevre için en iyi olanı dikkate alarak belirleriz.

KTO Karatay Üniversitesi Toplumsal Katkı İlkeleri

1. İnsan Hakları

KTO Karatay Üniversitesi olarak tüm hizmet süreçlerinde temel insan haklarının gözetilmesini hedefliyoruz. Çalışanların, kendilerini geliştirebilecekleri, fikirlerini özgürce dile getirebilecekleri ve ayrımcılığa maruz kalmayacakları uluslararası standartlara uygun, insan haklarına saygılı bir iş ortamı sunmayı amaçlıyoruz.

Kurum içinde çalışanlar arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, inanç, din, mezhep, yaş, fiziksel engel ve benzeri nedenler ile ayrımcılık yapılmasını kabul etmeyiz.

KTO Karatay Üniversitesi olarak tüm çalışanlarımızın insan onuruna uygun çalışma koşullarında, sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma hakkı olduğuna inanırız. Çalışanlarımız bizim en değerli varlığımızdır ve çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak ve korumak en öncelikli iş hedefimizdir.

2. Çalışma Koşullan

İş hayatının hiçbir aşamasında çocuk işçiler çalıştırılamaz. İşletmeler ILO uygulamalarınca çocukların çalıştırılması konusunda öngörülen yaş sınırlamasına uymak zorundadır. Ücretler ve sosyal hizmetler, asgari ücret, fazla mesai ve yasalarca zorunlu kılınan sosyal hizmetler konularında geçerli temel ilkelere uygun olarak belirlenmelidir. Çalışma saatleri geçerli yasalara uygun olmalıdır. Fazla mesai yalnızca çalışanın gönüllü olduğu durumlarda yapılmalı ve birbirini takip eden 6 iş gününden sonra çalışana en az 1 gün tatil hakkı tanınmalıdır.

2.1. Özgürce Çalışma Hakkı

Zorla çalıştırma ya da zorunlu çalıştırma yasaktır. Çalışanlar uygun bir zaman dilimi dâhilinde İş sözleşmesini feshetme hakkına sahip olmalıdır.

2.2. Sağlık ve Güvenlik

Kurum, en az yasalar çerçevesinde iş yerinde çalışanların güvenliğini sağlar ve sağlığını korur ve iş ortamının iyileşmesi için sürekli geliştirmeye çalışır.

3. İş Etiği

3.1. Yolsuzlukla Mücadele

Tüm iş etkinlikleri ve ilişkilerinde en yüksek düzeyde dürüstlük beklenir. Yolsuzluğun, rüşvetin, şantajın ve suiistimalin her türlüsü kesinlikle yasaktır.

3.2. Ayrımcılık Yasağı

Çalışanlara hangi türde olursa olsun ayrımcılık uygulamak yasaktır. Buna kişilerin cinsiyeti, ırkı, ait olduğu toplumsal grubu, rengi, özrü, bağlı olduğu sendika, siyasi görüşü, kökeni, dini, yaşı, hamileliği nedeniyle dezavantajlı duruma düşürmek de dahildir.

4. Çevre

Her türlü faaliyetimizden doğabilecek çevresel etkileri sorumluluk bilinciyle yönetiriz. KTO Karatay Üniversitesi yasal yükümlülüklerin ötesinde en iyi çevresel çözümleri uygulayarak ve çevre dostu teknolojilerin gelişmesine ve yayılmasına yardımcı olarak ve çevre bilincini artıracak her türlü girişime destek sağlar.

Sorumluluk ve Uygulama

Topluluğumuz genelinde kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarından tüm yöneticilerimiz ve çalışanlarımız sorumludur.

İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI

KTO Karatay Üniversitesi İnsan Kaynakları Politikası; üniversitenin vizyon, misyon, değerler ve stratejik hedefleri doğrultusunda, nitelikli insan gücünü üniversiteye kazandırmayı ve üniversiteyi iş gücü piyasasında tercih edilen bir noktaya taşımayı hedeflemektedir.

Kurum kültürünün tüm çalışanlar tarafından içselleştirilmesi amacıyla, üniversitemizin yenilikçi, deneyimli ve bilgi toplumunun gerektirdiği nitelikte insan kaynağını yetiştirmesi ve bilgiye dayalı hâle gelen dinamikleri sahiplenmesi esastır.

Üniversite yönetimimiz, eğitim ve araştırmanın yanı sıra sorgulayan, etik değerlere bağlı, eleştirel bakış açısına sahip bireylerin üniversitemize kazandırılmasını önemsemekte ve insan kaynağı istihdamında bu durumu önemsemektedir.

Bununla birlikte çalışanların motivasyonlarına yardımcı olmak, çalışan memnuniyetini ön planda tutarak, etkin ve verimli bir organizasyon oluşturmak temel prensibimizdir. Takım ruhuyla oluşturulan ekiplerimiz, üniversitemizin stratejik hedeflerini gerçekleştirmek için çalışmalarını var gücüyle sürdürmektedir.

PAYDAŞ MEMNUNİYET POLİTİKASI

KTO Karatay Üniversitesi, tüm hizmetlerinin temelinde yer alan paydaşlarının memnuniyetini en üst seviyeye taşımayı ve sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlar.

  • Hizmetlerini planlarken ve uygularken paydaş odaklı yaklaşım benimsemeyi
  • Paydaşlarını tanımayı, onların ihtiyaç ve beklentilerini doğru analiz etmeyi, bu ihtiyaç ve beklentileri tam zamanında karşılayarak, yüksek paydaş memnuniyetini sağlamayı, bu faaliyetleri sürekli ve sistematik olarak iyileştirmeyi
  • Paydaşlarından geri bildirim alma kanallarını sürekli geliştirmeyi
  • Geri bildirimleri adillik, tarafsızlık ve gizlilik ilkesi ile değerlendirmeyi, çözüm için gerekli desteği vermeyi ve sorunun kökenlerini bularak benzer sorunların tekrar yaşanmaması için gerekli süreç iyileştirmelerini yapmayı
  • KTO Karatay Üniversitesi Kalite Politikası ve temel değerleri ile uyumlu olarak, eğitim-öğretim ve diğer hizmet faaliyetleri kapsamında yer alan standartlara ve yasal mevzuatlara uygun bir şekilde hizmet sunmayı
  • Paydaş memnuniyeti çalışmalarının etkili biçimde yerine getirilmesi için gerekli tüm kaynakları temin etmeyi taahhüt eder.

EĞİTİM VE AAŞTIRMA POLİTİKASI

KTO Karatay Üniversitesi, geniş kapsamlı prensipler çerçevesinde ulusal-uluslararası düzeyde kalkınma ve gelişmeyi destekleyen, nitelikli eğitim programları ve araştırmalarla uluslararası sıralamalarda üst basamaklarda yer almayı hedefleyen bir üniversite olup evrensel düzeyde bir eğitim-araştırma politikası izlemektedir. KTO Karatay Üniversitesi;

  • Evrensel bilim anlayışına uygun uluslararası eğitim–öğretim ve araştırma–geliştirme hizmeti sunan
  • Ürettiği bilgilerle, öğrencilerinin yolunu aydınlatan
  • Araştırma alanındaki vizyonunu gerçekleştirmek için fiziki gelişimi destekleyen
  • Eğitim ve araştırma süreçlerini paydaş katılımıyla sürekli iyileştiren
  • Bilimsel ve sanatsal çalışmaları destekleyen
  • Öğretim elemanları ve öğrencilerin modern gelişmeleri takip edebilecekleri bir araştırma-geliştirme ortamı sunan
  • Teknoloji transferi, girişimcilik, fikri mülkiyet, lisanslama ve ticarileştirme faaliyetleri ile bilimsel değeri ekonomik değere dönüştürüp kamuoyu ile buluşturan
  • Üniversite-sanayi iş birliğine önem veren bir politikaya sahiptir.