KTO Karatay Üniversitesi olarak, çevre bilincini ve sürdürülebilirlik anlayışını en üst seviyede benimseyerek, kaynaklarımızı sağlıklı ve verimli bir şekilde kullanmayı öncelikli hedeflerimiz arasında görmekteyiz. Bu doğrultuda, Sıfır Atık Projesi kapsamında üniversitemizde, atıkların türlerine göre ayrıştırılmasını sağlamak ve geri dönüşüm süreçlerine etkin bir şekilde katkıda bulunmak amacıyla çeşitli üniteler oluşturulmuştur. Bu çalışmalar neticesinde, 28 Eylül 2020 tarihinde, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından verilen ‘Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ni almaya hak kazanarak çevre dostu yaklaşımımızı tescillemiş bulunmaktayız.

Proje çerçevesinde, Sıfır Atık Bilgi Sistemi üzerinden üniversitemize ait veri girişleri düzenli olarak yapılmakta ve bu veriler titizlikle takip edilmektedir. Üniversitemize ait elektronik, pil, plastik, kağıt, cam ve metal atıklar, geri dönüşüm süreçlerine uygun bir şekilde yönetilmekte olup, bu atıklar 72 saat bekletildikten sonra KONATIK Firmasına tutanak karşılığında teslim edilmektedir. Söz konusu teslimatlar, Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇS) üzerinden de düzenli olarak kayıt altına alınmakta ve takip edilmektedir.

Üniversitemizin tüm binalarında sıfır atık kutuları bulunmakta olup, kampüs genelinde toplamda 96 adet sıfır atık kutusu stratejik noktalara konumlandırılmıştır. Böylece, atıkların doğru şekilde ayrıştırılması ve geri dönüşüm süreçlerine dahil edilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca, çay ocaklarında oluşan biyobozunur atıklar için özel olarak ayrılmış kumbara sistemleri bulunmaktadır. Bu atıklar, üniversitemizin bünyesinde yer alan kompost makinesi ile işlenmekte ve doğal gübreye dönüştürülerek çevresel fayda sağlamaktadır.

Bu kapsamlı çalışmalarla, KTO Karatay Üniversitesi olarak hem doğaya saygılı hem de kaynakların verimli kullanımını teşvik eden bir çevre politikası izliyor, sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunuyoruz.